„Gdyby nie sesja, studiowanie byłoby
całkiem przyjemne”. Pewnie wielu z Was podpisze się pod tym zdaniem. Niestety
egzaminy były, są i będą. Okres zaliczeń, projektów i zdawek jest bardzo
wyczerpujący dla młodego organizmu. Przyswojenie półrocznej wiedzy w ciągu
kilkunastu godzin wystawia naszą pamięć, zdrowie i koncentrację na najcięższą
próbę. Istnieją jednak 3 zasady, które pomogą Wam przejść ten okres bezboleśnie
i bezproblemowo. Po pierwsze – sen (min. 7 godzin dziennie), po drugie –
aktywność fizyczna (przynajmniej co drugi dzień, po 30 min), po trzecie – dieta.
Co student powinien jeść podczas sesji?
Jakie produkty pobudzą jego mózg do pracy? Co wpływa na koncentrację? Zapraszam
do dzisiejszej lektury!
Orzechy
Orzechy
to wspaniałe źródło magnezu, pierwiastka, którego szczególnie brakuje w diecie
osób narażonych na stres i ciężką pracę umysłową. Wyróżniamy kilka rodzajów orzechów,
różniących się miedzy sobą zawartością składników odżywczych. Orzechy włoskie to
najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Z
kolei migdały zawierają najwięcej wapnia. Bardzo dużą zawartość żelaza
znajdziemy w orzechach nerkowca, a migdały to wspaniałe źródło witaminy B2 i witaminy E (odpowiada za prawidłowe
funkcjonowanie skóry, opóźnia proces starzenia i poprawia libido). Orzechy
laskowe pomagają w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL, natomiast
pistacje są wyjątkowo bogate w beta-karoten i potas. Najlepszym źródłem białka
wśród orzechów są orzeszki ziemne (fistaszki). Wyróżniają się również rekordową
ilością witaminy B3, na której niedobór narażone są osoby regularnie
spożywające alkohol.
Każdy
rodzaj orzechów wpływa pozytywnie na przytomność umysłu. Aby dostarczyć
wszystkich tych składników warto sięgnąć po ich mieszankę np. studencką. Należy jednak zrezygnować z orzechów solonych, ponieważ
sól zwiększa kaloryczność produktów, ciśnienie krwi i nie posiada istotnych
wartości odżywczych.
Czekolada
Jest chyba jedną z najsmaczniejszych przekąsek.
Należy jednak pamiętać, aby miała minimum 70% masy kakaowej, dzięki czemu nie
jest tak tucząca jak jej inne odmiany. Czekolada jest wspaniałym źródłem
magnezu i potasu – składników, które pomagają
w koncentracji, ułatwiają zapamiętywanie i łagodzą skutki zmęczenia.
Nie zapominajmy jednak o umiarze! Wystarczą 2-4 kostki dziennie, ponieważ jedna kosteczka czekolady to tylko 22 kalorie, natomiast cała tabliczka to już ponad 500!
Pestki
Nie zapominajmy jednak o umiarze! Wystarczą 2-4 kostki dziennie, ponieważ jedna kosteczka czekolady to tylko 22 kalorie, natomiast cała tabliczka to już ponad 500!
Pestki
Pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane to
niskokaloryczne źródło kwasów omega-3, bardzo cennych podczas nauki. Dodatkowo
zawierają dużą ilość żelaza, potasu, magnezu i witamin z grupy B, które
wspomagają pracę całego układu nerwowego. Dzięki zwartości cennych składników
mineralnych, są wstanie uzupełnić wszelkie niedobory w naszym organizmie.
Owoce
świeże i suszone
Owoce to doskonałe zamienniki cukru w diecie. Nasz
mózg podczas wytężonej pracy umysłowej potrzebuje sporej dawki glukozy, która
stanowi doskonały zastrzyk energii i uchroni go przed spadkiem koncentracji. Najlepiej
spożywać świeże owoce, bogate w szereg witamin i składników mineralnych, o wiele łatwiej
przyswajalnych niż z suplementów diety. W tej sytuacji sprawdzi się banan – stanowi wspaniałe
źródło potasu, reguluje poziom cukru we krwi, łagodzi stres i poprawia nastrój.
Dobrym zamiennikiem są owoce suszone. Spośród nich najbogatsze w składniki
poprawiające pracę mózgu i układu nerwowego są morele, śliwki oraz rodzynki (szczególnie
bogate w bor - pierwiastek stymulujący pamięć). Daktyle z kolei są bogate, m.in. w magnez i potas, czyli
pierwiastki zwiększające koncentrację. Ponadto zawierają witaminę A, korzystnie
wpływającą na wzrok. Natomiast suszone jabłka to bardzo dobre źródło magnezu.
Herbata
Nadmierne spożywanie kawy powoduje wypłukiwanie magnezu z
organizmu, a także przyczynia się do zaburzeń snu i spadku koncentracji. Jej dobrym
zamiennikiem jest zielona herbata, która również zawiera sporą dawkę kofeiny.
Ponadto znana jest ze swoich właściwości pobudzających, ale przede wszystkim ma
pozytywny wpływ na nasze zdrowie – m.in. oczyszcza organizm z toksyn. Innym
zamiennikiem jest herbata czerwona. Ma jeszcze większe właściwości pobudzające,
sprzyja odchudzaniu, normalizuje ciśnienie, chroni zęby przed próchnicą i
poprawia pamięć. Moim faworytem
jest yerba mate. Ma bardzo podobne właściwości pobudzające, ale różni
się od kawy tym, że działa długotrwale, stopniowo uwalniając zapasy energii.
Kawa działa mocno i krótko, wypłukując przy tym magnez z organizmu, Yerba
natomiast go dostarcza! Ponadto zawiera minerały i witaminy: A, C, E, B1, B2,
karoten, kwas pantotenowy, wit. H, wapń, żelazo, mangan, krzem i wiele
innych.
W przypadku nadmiernego stresu
warto sięgnąć po melisę, która odpręża i regeneruje system nerwowy, dzięki
czemu możemy zrelaksować się przed ważnym wydarzeniem. Innym ziołem, które
można włączyć do „diety studenckiej " jest szałwia - pozytywnie wpływa na
zapamiętywanie.
Ryby
W diecie studentów, przynajmniej raz w tygodniu, powinny znaleźć się ryby, które zawierają
dużą ilość „dobrych” kwasów tłuszczowych omega 3, niezbędnych dla
prawidłowej pracy mózgu. Ryby bogate są również w inne składniki mineralne,
chociażby magnez, tak potrzebny w czasie wysiłku umysłowego. Najlepsze będą
łosoś, makrela, śledź i sardynki.
Kiełki
W kiełkach znajdziemy wszystko co
najlepsze! Kiełki są
skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny
zawiera jej tyle, co 6 szklanek soku pomarańczowego), D, E, K, PP oraz żelaza,
fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu.
Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych
omega-3. Są bogate w błonnik (np. 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go
więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Na dodatek dostarczają niewiele
kalorii i nie mają właściwości wzdymających.
Węglowodany złożone
Mózg zużywa codziennie do swojej pracy około 150 g czystej
glukozy, co stanowi 600 kcal. Najlepszym źródłem energii dla mózgu są
węglowodany złożone, które znajdziemy w ziarnach zbóż, makaronach, ryżu, kaszach,
pieczywie razowym, ziemniakach oraz warzywach strączkowych. Energia uwalnia jest z tych produktów
stopniowo, co zapobiega gwałtownym spadkom poziomu glukozy we krwi i warunkuje
jej stałe dostarczanie do mózgu.
Unikajmy:
Cukru, białego pieczywa i ryżu, fast-foodów, wysoko
przetworzonej żywności i kawy. Pamiętajmy, że nawet, gdy włączymy do diety
odpowiednią ilość wymienionych powyżej produktów, a
nie zmienimy starych nawyków, nie możemy spodziewać się zadowalających efektów.
Wyeliminujmy, albo chociaż ograniczmy bezwartościowe produkty, które zawierają tylko puste kalorie i nie posiadają żadnych właściwości odżywczych.
Uwaga!
Na rynku dostępne są preparaty w tabletkach,
mające na celu zwiększyć pamięć i koncentrację. Przyswajalność witamin i składników mineralnych z takich suplementów jest znacznie słabsza niż bezpośrednio z naturalnych produktów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz