Wystarczą
drobne zmiany, aby sprawić, że poczujemy się lepiej. Oto lista zdrowych produktów, którymi możemy zastąpić te szkodliwe. Myślę, że każdy
znajdzie tu coś dla siebie.
- CUKIER zastąpimy miodem, syropem klonowym, cukrem nierafinowanym, cukrem brzozowym, syropem ryżowym, z agawy, lub setwią. CUKIER WANILINOWY zastąpimy domowym cukrem waniliowym.
- BIAŁY RYŻ zamieńmy na ryż brązowy, czerwony, dziki lub paraboiled.
- MAKARONY PSZENNE doskonale zastąpimy makaronem żytnim, gryczanym, jaglanym, razowym oraz kaszami: jaglaną, gryczaną lub komosą ryżową itp.
- MLEKO I PÓŁPRODUKTY MLECZNE ZE SKLEPU możemy zastąpić mlekiem kupowanym od rolnika, z którego zrobimy domowy jogurt lub napojami roślinnymi (mleko kokosowe, owsiane, ryżowe, migdałowe itp.). Od krowiego zdrowsze jest mleko kozie. Jeśli nie mamy dostępu do wiejskiego mleka, wybierajmy takie, które przechowywane jest w butelkach w lodówce. Nie kupujmy mleka w kartonie!
- SŁODYCZE ZE SKLEPU (batony, czekolady, ciastka, cukierki itd.) zamieniamy na domowe ciasta i ciasteczka, potrawy słodzone miodem, syropem ryżowym, stewią lub ksylitolem. Jedzmy owoce np. leśne. Zimą sięgajmy po owoce suszone lub gorzką czekoladę.
- CHIPSY są OK jeśli zrobimy je w domu z warzyw np. chipsy z buraków, selera czy marchewki. Ponadto możemy sięgać po pestki słonecznika, pestki dyni czy płatki migdałów.
- MUSLI I GRANOLA ze sklepu to nie jest dobry wybór. Lepiej zróbmy takie musli czy granolę w domu, Dzięki temu sami zdecydujemy o składzie mieszanki i unikniemy zbędnych cukrów i substancji chemicznych.
- LODY zamieniamy na sorbety. Ponadto świetnym sposobem są zamrożone banany, które później miksujemy np. z dodatkiem innych owoców i mamy wspaniałe, domowe lody!
- MLECZNE DESERY I BUDYNIE W PROSZKU zastąpmy budyniem z kaszy jaglanej.
- SÓL KUCHENNĄ, która zaburza gospodarkę wodną organizmu i prowadzi do nadciśnienia zastępujemy aromatycznymi ziołami, takimi jak: tymianek, lubczyk, estragon, oregano, papryka, pieprz, majeranek, rozmaryn i inne, sól morska/himalajska. Naprawdę da się żyć bez soli lub używając jej w minimalnym stopniu!
- MAJONEZ lub SOS CZOSNKOWY świetnie zastąpi jogurt naturalny z czosnkiem i ziołami lub pasta z awokado.
- MARGARYNĘ zamieniamy na masło klarowane, olej kokosowy i oliwę z oliwek. Dodatkowo warto mieć w kuchni zdrowe tłuszcze do jedzenia na zimno np. olej lniany, olej z dyni czy z awokado.
- Tłustą ŚMIETANĘ zastąpmy jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką.
- JOGURT OWOCOWY to najgorszy typ jogurtów! Lepiej weźmy jogurt naturalny i zmiksujmy go ze świeżymi lub mrożonymi owocami lub dodajmy do niego trochę miodu i cynamonu.
- BUŁKĘ TARTĄ zastąpmy sezamem, zmielonym siemieniem lnianym czy płatkami owsianymi.
- Świetną alternatywą dla SMAŻONYCH FRYTEK są frytki pieczone, zrobione nie tylko z ziemniaka, ale również z batatów czy dyni.
- SŁODKIE PŁATKI ŚNIADANIOWE zastąpmy domową granolą, naturalnymi płatkami zbożowymi (mamy do wyboru: owsiane, żytnie, gryczane, jaglane, jęczmienne czy orkiszowe).
- WĘDLINY zastąpimy potrawami z warzyw (pasztety, pasty) lub wędlinami robionymi w domu, a mięso z marketu – mięsem od sprawdzonego producenta lub rybami. Doskonałym źródłem białka są tez warzywa strączkowe, nasiona i orzechy.
- PSZENICĘ, która po wielu modyfikacjach jest
niestrawna dla niektórych osób, możemy zastąpić innymi zbożami, z których
powstają takie mąki, jak: mąka ryżowa, gryczana, z amarantusa, jaglana, z
cieciorki lub kukurydziana. Podobne zamienniki dotyczą płatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz