Nie
mam zaufania do sklepowych szynek, a znalezienie takiej, która nie ma w sobie
konserwantów, graniczy z cudem. Dlatego też postanowiłam poszperać w Internecie
i znaleźć proste przepisy na domową szynkę. Tutaj z pomocą przyszedł mi blog Gotuję, bo lubię, gdzie znalazłam wspaniałe receptury na domowe mięsa. Dziś proponuję Wam
idealną wersję dla pracoholików. Przepis genialny! Prosty, szybki i smaczny! Zaintrygował mnie sposób przyrządzenia schabu, który pieczony
tradycyjnie, często wychodzi nam suchy i wiórowaty. Natomiast moczenie w wodzie
sprawia, że mięso jest mięciutkie i soczyste. Zdecydowanie najlepszy sposób na
przyrządzenie wędliny ze schabu!
Składniki:
- ok. 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 litra wody
Wykonanie:
Do garnka o grubym dnie
wlać wodę i dodać przyprawy, majonez i czosnek. Wszystko zagotować i
pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić do
wrzenia. Od tej chwili gotować 7 minut. Następnie zdjąć garnek z mięsem z gazu
i odstawić na całą noc do wystygnięcia. Na drugi dzień (najlepiej koło
południa) doprowadzić jeszcze raz do wrzenia i gotować 7 minut. Znowu odstawić na kilka godzin do wystygnięcia.
Gotową wędlinę wyjąć z zalewy, owinąć papierem lub folią aluminiową i przechowywać
w lodówce. Pycha!
Do przepisu można użyć
każdego innego mięsa: szynkę wieprzową, łopatkę, dużą pierś z indyka.
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz