Jaka yerba będzie najlepsza dla początkującego?
To zależy. Bo jej smak i działanie jest różne w zależności od rodzaju. Którą
wybrać? Dziś krótki przewodnik po gatunkach i smakach yerba mate.
Na początku należy wspomnieć, że pierwsza mate
może nam nie smakować. Nasze
europejskie kubki smakowe z reguły nie są przyzwyczajone do mocnego smaku
yerby. Ale nie powinno nas to zrażać, ponieważ kolejne zalanie będzie już
delikatniejsze i nie spowoduje takiego szoku dla podniebienia.
Jaka yerba na początek?
Zasadniczo
najlepiej zacząć przygodę z yerba mate od odmiany suave, która posiada łagodny
smak. Jest to yerba zawierające zarówno listki jak i gałązki, ale o
mniejszym stopniu zmielenia. Dzięki temu esencja yerby jest słabsza i mniej goryczkowa,
jednak będzie ona znacznie łagodniejsza w działaniu. Inną propozycją jest tradycyjne
argentyńskie con palo (szczególnie marki: Rosamonte, Cruz de Malta,
Playadito, Kraus, Amanda). Dobrym wyborem na poziomie początkującym
są też mate ziołowe i owocowe. Dodatki smakowe niwelują nieco mocny, cierpki
smak samej yerby, nadając zupełnie nowych aromatów (zdecydowanie moje
ulubione). Yerba z dodatkiem ziół nazywa się compuesta con Herbas, natomiast ta
aromatyzowana to Saborizada
Ogólny podział yerb
W
zależności od technologii produkcji, rozróżnia się główne gatunki mate.
Najbardziej klasyczne to elaborada con palo, czyli dosłownie „wytwarzane z
gałązkami”. Odmiana elaborada sin palo lub inaczej elaborada
despalada oznacza wyprodukowane bez gałązek. Same listki, oprócz bardziej
wyrazistego smaku, są też zdecydowanie mocniejsze od wersji con palo. Do
produkcji odmiany seleccion especial wykorzystuje się najlepsze listki i
gałązki ostrokrzewu, które dodatkowo zostały poddane wydłużonemu procesowi leżakowania,
nawet do 24 miesięcy. Ponadto każdy kraj ma swoje tradycje wytwarzania yerba
mate. I tak wyróżniamy:
- Yerby paragwajskie – bardzo mocne zarówno w smaku, jak i w działaniu. Posiadają specyficzny, dymny, wręcz wędzony smak i zapach. Ich aromat przypomina suszoną śliwkę lub tytoń.
- Yerby argentyńskie – bardzo różnorodne, ponieważ Argentyna wytwarza największe ilości mate (m.in. con palo, sin palo, especial, suave, organiczne, owocowe i ziołowe). Na ogół jednak są delikatniejsze od paragwajskich, lekko trawiaste i mniej dymne.
- Yerby brazylijskie – dość delikatne w zarówno w smaku, jak i w działaniu. Są one jednak mało popularne w naszym kraju, ze względu na bardzo drobno zmielony susz. Ponadto, musimy mieć do nich specjalne bombille o bardzo dużej ilości dziurek i dużą cierpliwość, bo proces przygotowania naparu jest dość skomplikowany i często kończy się zapchaną rurką.
W
takim razie jak wybrać tą idealną? Na początek najlepiej jest kupić sobie kilka
małych opakowań i przekonać się na własnym podniebieniu, które nam smakują. Warto
również zasięgnąć opinii sprzedawcy. Szukajmy takich sklepów, które
specjalizują się w tego rodzaju napojach, dzięki czemu możemy być pewni, że
uzyskamy fachową pomoc. A gdzie kupić swój pierwszy zestaw do yerby? Ja swój znalazłam
na Gruponie. Ciekawe oferty możecie również znaleźć na allegro lub w
specjalistycznych sklepach.
Na koniec krótkie przypomnienie jak przygotować napar z yerba mate:
Jeśli chcecie poczytać szerzej o historii yerby i jej rodzajach zapraszam do lektury artykułów Pawła Piwowara - specjalisty ds. yerby i właściciela sklepu Dobre Ziele. Paweł dziękuję za wszelkie informacje i cenne uwagi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz