Właściwości trawy i ziarna jęczmienia były znane już w starożytnym Rzymie. Gladiatorzy pili specjalne mikstury z jęczmieniem, aby mieć więcej wigoru i zapału do walki. Współcześnie roślina ta kojarzy nam się z produkcją kasz, browarnictwem czy paszą dla zwierząt. Jednak najbardziej wartościowy jest młody, zaledwie tygodniowy jęczmień, ponieważ młode pędy kumulują w sobie wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze.
Dlaczego warto sięgnąć po
zielony jęczmień?
Ponieważ jest to prawdziwa
kopalnia witamin i minerałów. Znajdziemy w nim:
- witaminy z grupy B, w tym witaminę B17, która staje się coraz popularniejsza ze względu na swoje działanie antynowotworowe i witaminę B12 (szczególnie istotną dla wegan i wegetarian),
- prowitaminę A (beta-kroten) znaną ze swojego antyoksydacyjnego działania,
- bardo dużo witaminy C i kwasu foliowego,
- wapń i żelazo (jest go pięć razy więcej niż w szpinaku),
- selen, który chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega nowotworom i dodaje wigoru mężczyznom,
- cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie,
- magnez, potas, miedź i wszystkie niezbędne aminokwasy.
Ponadto zielony jęczmień dzięki dużej zawartości chlorofilu:
- ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze,
- leczy dziąsła , zwalcza opryszczkę i łagodzi ból gardła,
- pomaga w leczeniu trądziku,
- wzmacnia odporność,
- jest nieodzownym wsparciem podczas odkwaszania organizmu,
- zawiera dużo błonnika, który oczyszcza przewód pokarmowy,
- pomaga podczas diety odchudzającej, ponieważ dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych i zmniejsza apetyt,
- zawiera hormony szczęścia (serotoninę i tryptofan), które odpowiadają za poprawę nastroju,
- posiada antyoksydant glikozylisowiteksynę, którego działanie przeciw wolnym rodnikom jest 500 razy skuteczniejsze niż witamina E.
Aby
móc w pełni skorzystać ze wszystkich drogocennych właściwości jęczmienia należy stosować go regularnie. Możemy
go zakupić w dwóch postaciach: tabletek lub zielonego proszku. Tabletki
zawierają około 40% wysokiej zawartości
dobrze przyswajalnego białka i są wygodniejsze w użyciu (wystarczy połknąć i
popić wodą). Z drugiej strony sproszkowany jęczmień lepiej się wchłania i daje
większą dowolność w sposobie jego spożywania. Możemy go dodawać do koktajli (owocowych i
warzywnych), jogurtów naturalnych, surówek, soków, pić rozcieńczony z wodą lub
dodawać do innych napojów pod warunkiem, że będą chłodne – gorąca woda pozbawia
jęczmień wartości odżywczych. Istnieją również dwie
metody otrzymywania sproszkowanego jęczmienia. Pierwsza polega na wyciśnięciu
soku z młodej trawy jęczmiennej, a następnie jej odparowania (pod ciśnieniem i
w niskiej temperaturze). Druga metoda polega na suszeniu młodego jęczmienia w
wyższej temperaturze i sproszkowaniu powstałego suszu. Proszek uzyskany z soku
zachowuje niemal wszystkie cenne składniki. Przy drugim sposobie, pod wpływem
temperatury niektóre związki utleniają się (na przykład witamina C), co obniża
wartość produktu. W proszku otrzymywanym z suszu jest natomiast więcej błonnika.
Zielony jęczmień zajadają hollywoodzkie gwiazdy, nowojorscy
trenerzy i londyńskie artystki. Niektórzy jedzą go nawet zamiast śniadania i
obiadu. Za wyższością młodego jęczmienia nad innymi preparatami przemawia to że, jako jeden z nielicznych, nie jest modyfikowany genetycznie. No
cóż… nic tylko jeść!
W artykule wykorzystałam informacje pochodzące z czasopisma "Filiżanka Smaków" nr 1 (57) luty 2011 i strony internetowej www.poradnikzdrowie.pl
Ja stosuję młody jęczmień w tabletkach jako wspomaganie dla odchudzania i jestem bardzo zadowolona. Piję 6 tabletek dziennie - https://www.suplementybio.pl/mlody-jeczmien-tabletki-100
OdpowiedzUsuńŚwietnie! A używasz również sproszkowanego jęczmienia?
Usuń