Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto na domową pizzę

Nie ma nic lepszego niż domowa pizza. Taka na grubym, puszystym cieście. Najlepsza! Według mnie w niczym nie ustępuje tej kupionej w pizzerii. Jestem ogromną fanką domowej pizzy, bo jest dość szybka w przygotowaniu i co najważniejsze – jest pyszna i zdrowa!  Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przemycić do ciasta mąki pełnoziarnistej. Efekt? Rewelacyjny! Ciasto wyszło lekkie i puszyste. Jak dla mnie, zdecydowanie lepsze niż ze zwykłej, białej mąki.
Polecam każdemu przygotować taką pizzę, bo domowa pizza daje ogromną satysfakcję. Poza tym mamy pewność, że wszystkie składniki są wysokiej jakości :).



Składniki:
(z przepisu wychodzi grube ciasto o średnicy ok. 25 cm)

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 kopiata szklanka mąki pszennej
  • 1 kopiata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta różowej soli himalajskiej lub soli morskiej  

Wykonanie:
W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i ziołami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy okrągły placek. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej ciasto. Nakładamy ulubione składniki i wkładamy do piekarnika.  Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku (długość pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – w elektrycznym z termoobiegiem piekę ok.15 min, a  gazowym – ok. 20 min).


Porada: Dla tych, którzy kochają czosnek, polecam po nasmarowaniu blachy tłuszczem, przetrzeć ją również kawałkiem czosnku. Ciasto będzie miało niesamowity, czosnkowy aromat!




Zapraszam również ma mój profil na instagramie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz