Naturalne lody, bez chemii i sztucznych dodatków. Do tego bardzo tanie i szybkie w wykonaniu.
Ja jestem na TAK, a Wy?
O domowych lodach wspaniale pisze Nigella Lawson: "W lodach
truskawkowych domowej roboty jest coś niepowtarzalnego - smak błękitnego nieba,
słońca ogrzewającego ramiona. Słowem - ideał lata pod postacią doskonałego
deseru. (...)” Mmmmm…. nic dodać, nic ująć!
W
mojej wersji lodów truskawkowych są również banany, dzięki czemu ich
konsystencja jest bardziej kremowa i aksamitna. Oczywiście zamiast truskawek
można użyć inne owoce np. jagody lub maliny, a banany zastapić masłem orzechowym. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 15 truskawek,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Jednego
banana obieramy ze skórki, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika razem z
obranymi i umytymi truskawkami na min. 5 h. Po tym czasie wyciągamy, kroimy
banana na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera razem z truskawkami. Dodajemy
drugiego banana, jogurt i miód. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką,
kremową konsystencję. Tak przygotowaną masę możemy nałożyć do pucharków lub włożyć
na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i
dekorujemy według uznania.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!
Całkiem pyszne muszą być te lody:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! :)
Usuń