Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 11 czerwca 2015

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i ryżem basmati


Dziś kolejna propozycja z moim ulubionym mięsem drobiowym – piersią z indyka. Dlaczego? Ponieważ jej jakość jest znacznie lepsza od piersi z kurczaka (przemysłowe kurczaki  często faszerowane są antybiotykami i hormonami, aby szybciej rosły, co może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie). Poza tym indyk jest wspaniałym źródłem białka, żelaza i argininy, która stymuluje ochronę immunologiczną organizmu. Roladę z indyka nafaszerowałam szpinakiem i ryżem basmati. Teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych produktów, powinniśmy jak najczęściej włączać do naszej diety zielone warzywa. Szpinak jest bogaty w witaminę K, która wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi. Zawiera również barwnik plamki żółtej – luteinę oraz spore ilości beta- karotenu stymulującego odporność organizmu i poprawiającego stan naszej skóry. Ryż basmati to wspaniała alternatywa dla zwykłego białego ryżu. Posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, dlatego może być spożywany przez wszystkich (również przez osoby cierpiące na różne schorzenia jelita grubego, celiakię czy cukrzycę). I jak? Głodni?


Składniki na 8 porcji:

1,2 kg piersi z indyka
2 wiązki świeżego szpinaku
50 g ryżu basmati
2 ząbki czosnku
1 cebulka
2 łyżki serka wiejskiego
1 łyżka jogurtu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż basmati gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy posiekany czosnek, cebulkę i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci swoją objętość. Gotowy szpinak łączymy z ugotowanym ryżem, serkiem wiejskim i jogurtem. Doprawiamy do smaku. Filet z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy pieprzem i nakładamy farsz. Formujemy roladę (możemy ją związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką) i przekładamy do naczynia żaroodpornego (mięso warto podlać dodatkową łyżeczką oliwy, aby nie przywarła do dna). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. Podajemy z sałatką z sezonowych warzyw.





Zapraszam również ma mój profil na instagramie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz