Dziś
kolejna propozycja z moim ulubionym mięsem drobiowym – piersią z indyka.
Dlaczego? Ponieważ jej jakość jest znacznie lepsza od piersi z kurczaka
(przemysłowe kurczaki często faszerowane
są antybiotykami i hormonami, aby szybciej rosły, co może mieć negatywny wpływ
na nasze zdrowie). Poza tym indyk jest wspaniałym źródłem białka, żelaza i
argininy, która stymuluje ochronę immunologiczną organizmu. Roladę z indyka nafaszerowałam
szpinakiem i ryżem basmati. Teraz, kiedy
mamy dostęp do świeżych produktów, powinniśmy jak najczęściej włączać do naszej
diety zielone warzywa. Szpinak jest bogaty w witaminę K, która wpływa na
prawidłowe krzepnięcie krwi. Zawiera
również barwnik plamki żółtej – luteinę oraz spore ilości beta- karotenu
stymulującego odporność organizmu i poprawiającego stan naszej skóry. Ryż
basmati to wspaniała alternatywa dla zwykłego białego ryżu. Posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, dlatego może być spożywany
przez wszystkich (również przez osoby cierpiące na różne schorzenia jelita
grubego, celiakię czy cukrzycę). I jak? Głodni?
Składniki
na 8 porcji:
1,2
kg piersi z indyka
2
wiązki świeżego szpinaku
50
g ryżu basmati
2
ząbki czosnku
1
cebulka
2
łyżki serka wiejskiego
1
łyżka jogurtu
1
łyżka oliwy
sól,
pieprz
Wykonanie:
Ryż basmati gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy posiekany czosnek, cebulkę i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci swoją objętość. Gotowy szpinak łączymy z ugotowanym ryżem, serkiem wiejskim i jogurtem. Doprawiamy do smaku. Filet z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy pieprzem i nakładamy farsz. Formujemy roladę (możemy ją związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką) i przekładamy do naczynia żaroodpornego (mięso warto podlać dodatkową łyżeczką oliwy, aby nie przywarła do dna). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. Podajemy z sałatką z sezonowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz