Sezon na szparagi ruszył
pełną parą! I dobrze, ponieważ są wspaniałym źródłem witamin A, C i E oraz
składników mineralnych takich jak: kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w
ciąży), asparagina (odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu),
glutation (m.in. wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu), inulina
(zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego), błonnik, wapń, potas i
fosfor. Ponadto szparagi zapobiegają powstaniu nowotworów i są wspaniałym
afrodyzjakiem.
Moją ulubiona odmiana to szparagi zielone, ponieważ są bardzo proste w obróbce. Wystarczy je opłukać i
odłamać zdrewniałe końce, które pod naciskiem naszych dłoni same się ułamią w
odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba już dalej obierać, chyba,
że są bardzo duże i grube – wtedy obieramy same końcówki warzyw.
Szparagi przygotowujemy na wiele sposobów. Można je zgrillować, ugotować na parze, zapiec w piekarniku
czy podawać do sałatek, makaronu lub jajecznicy. Moim faworytem są roladki z indyka
nadziewane szparagami. Koniecznie
musicie spróbować!
Składniki na 10 roladek:
- ok. 1 kg piersi z indyka
- pęczek zielonych szparagów
- 10 plasterków szynki parmeńskiej lub boczku
- 10 plasterków żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- tymianek
- pieprz
Wykonanie:
Pierś dzielimy na 10
plasterków i każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. Odcinamy główki i zdrewniałe
końce szparagów (pod naciskiem naszych dłoni same się odłamią w odpowiednim
miejscu). Pozostałe łodyżki kroimy na połowę. Każdy plasterek mięsa nacieramy
tymiankiem i posypujemy pieprzem. Następnie kładziemy na niego szynkę parmeńską lub boczek, ser, 2-3
kawałki szparagów i zwijamy. Roladki przekładamy do garnka o grubym dnie i układamy
ciasno obok siebie (dzięki temu nie rozpadną nam się podczas duszenia). Pozostałe
łodyżki szparagów wtykamy między roladki i podlewamy wszystko 2 łyżkami oliwy. Główki
szparagów przekładamy do osobnego rondelka i podsmażamy na łyżce masła (warto
zrobić to pod koniec duszenia roladek, ponieważ główki potrzebują tylko 5 min,
aby były gotowe). Roladki dusimy w garnku ok. 30 – 40 min (do miękkości). Podajemy
z zielonymi główkami szparagów i sałatką.
Uwagi:
- Do roladek świetnie nadaje się również cielęcina. Mięso jest znacznie delikatniejsze w smaku.
- W tym przepisie nie używamy soli! Szynka parmeńska czy boczek są wystarczająco słone, aby nadać naszej potrawie smaku.
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz