Wraz ze wzrostem
temperatury coraz częściej sięgamy po lody. Niestety ich jakość tragiczna. Zamiast prawdziwych lodów, takich z mleka, jajek,
masła i owoców, których smak pamiętamy sprzed lat, dostajemy zamrożony
chemiczny śmietnik z ogromną ilością cukru. Zaczęłam więc szukać alternatywy
dla takich gotowych smakołyków ze sklepu i znalazłam! Lody bez użycia
specjalnej maszynki, jaj, cukru i śmietany! Proste i szybkie w wykonaniu!
Składniki
dla 2 osób:
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 małe
Wykonanie:
Banany obieramy ze skóry i
zawijamy szczelnie w folię. Tak przygotowane owoce wkładamy do zamrażalnika na ok.
6 godzin. Po tym czasie wyciągamy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera
(lub miksera). Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką, kremową masę. Jeśli
blender nie radzi sobie z zamrożonymi owocami, możemy dodać odrobinę płynu lub pół
świeżego banana na dno (co ułatwia
miksowanie). Gotową masę przekładamy do pucharków i gotowe!
Dodatki
Banany
możemy zmiksować same lub z ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam
przykładowe propozycje:
- sok z cytryny lub limonki,
- substancje słodzące np. miód, syrop klonowy lub daktyle (wg. mnie lody bananowe są tak słodkie, że nie wymagają dodatkowych słodzików),
- zrumienione na suchej patelni płatki kokosowe, śmietanka kokosowa lub bardzo gęste mleko kokosowe,
- uprażone płatki migdałowe lub orzechy (wymieszać po zmiksowaniu bananów),
- masło orzechowe,
- 1-2 łyżki ostudzonej kawy,
- chlust alkoholu (ja uwielbiam likier bananowy),
- przyprawy np. wanilia, cynamon, kardamon, imbir.
Zapraszam również ma mój profil na instagramie !
to moje ulubione lody, dorzucam jeszcze awokado :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
Usuńlody bananowe bardzo często u mnie goszczą latem! są pyszne i dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie! i mają tylko ok. 170 kcal w porcji! :)
Usuń