Ostatnio
coraz częściej możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść razem.
Dlaczego? Ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który rozkłada witaminę C
zawartą m.in. w pomidorze czy papryce. Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy
na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie
zrobi nam różnicy. Ponadto, pomidory mają znacznie więcej innych cennych
składników (choćby likopen), których enzym askorbinowy z ogórka nie zniszczy.
Jeśli
mimo to nie chcemy stracić witaminy C z pomidora, możemy dodać do sałatki czy
kanapek sok z cytryny lub polać je oliwą wymieszaną z octem albo śmietaną – to
zakwasi potrawę, co z kolei zneutralizuje oddziaływanie askorbinazy. Kolejnym
sposobem jest dodanie czerwonej papryki lub natki pietruszki – to jedne z najbogatszych
źródeł tej witaminy! Co ciekawe ogórek kiszony nie ma już takich właściwości i
spokojnie możemy go łączyć z innymi warzywami.
Krótko
mówiąc: Jedzmy pomidory i ogórki i nie obawiajmy się ich również łączyć!
Przyniesie nam to więcej dobrego niż złego J.
Zapraszam
również na mój profil na instagramie !
A połączenie biały ser plus pomidor ?
OdpowiedzUsuńIstnieje teoria, że takie połączenie źle wpływa na stawy. Uważam jednak, że jak przypadku pomidora i ogórka, nie mamy się czym martwić, bowiem zjedzenie jednej czy kilku porcji pomidora z serem nie zagrozi naszym stawom. Ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem (choć nie musi).
Usuń