„Herbata
jest dobra na wszystko” – tak mawiały kiedyś nasze babcie i miały rację! Herbaty
naprawdę służą zdrowiu i są wspaniałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Temat
herbat pojawi się jeszcze kilka razy na
blogu. Dziś zapraszam Was na przegląd ich najpopularniejszych odmian.
W
zależności od stopnia fermentacji wyróżniamy rodzaje herbat:
- czarna – całkowicie fermentowana,
- czerwona – częściowo fermentowana,
- zielona – niefermentowana,
- biała – z młodych, niedojrzałych listków.
Herbata
czarna
Daje
napar o intensywnej barwie i wyrazistym smaku. Zawiera dużo garbników, kofeiny
i katechin, które działają pobudzająco i odtruwająco na nasz organizm, co
powoduje, że taka herbata idealnie nadaje się na śniadanie. Ponadto, czarna
herbata wzmacnia zęby i ma działanie
bakteriobójcze. Jej najpopularniejsze odmiany to: Ceylon (najlepsza na świecie
odmiana czarnej herbaty, ze względu na delikatny smak, polecana jest na
śniadania), Darjeeling (najlepsza z indyjskich herbat, zwana „szampanem” wśród
herbat), Assam (bardzo mocny smak, polecana jako alternatywa dla kawy), Yunnan
(zawiera złociste pączki, które nadają jej lekko ostry smak), Earl Gery
(aromatyzowana bergamotką), English Beakfast (popularna w Wielkiej Brytanii,
mieszanka czarnych herbat).
Sposób
zaparzania:
Herbatę
czarną należy zalewać wrzątkiem (tzw. „białym wrzątkiem”) i parzyć przez 2 – 3 minuty.
Dobrze zaparzona czarna herbata ma na powierzchni pianę i charakteryzuje się
intensywnym aromatem oraz pełnym smakiem bez zbyt dużej goryczy. Z jednej
porcji suszu wyjdą 2 napary.
Herbata
Zielona
Powstaje
z takich samych listków jak czarna. Nie jest jednak poddawana procesowi
fermentacji, dzięki czemu zachowuje swój naturalny zielony kolor i zyskuje delikatny
smak. Zawiera mniej kofeiny i garbników niż jej czarna odmiana. Natomiast przewyższa
ją pięciokrotnie wyższą zawartością katechin, przez co uważana jest za
najzdrowszą.
Działanie
herbaty zielonej:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- opóźnia procesy starzenia,
- obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
- normalizuje ciśnienie,
- chroni serce,
- hamuje rozwój nowotworów,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- jako jedyna z herbat pomaga w nadkwasocie.
Sposób
zaparzania:
Należy
ją zaparzać w wodzie o temperaturze od 75 do 85 stopni Celsjusza, nigdy
wrzątkiem! Zaparzanie powinno trwać od dwóch do trzech minut. Z jednej porcji
suszu wyjdą 3 – 4 napary.
Herbata
biała
Nazywana
jest często eliksirem młodości. Jej liście, jeszcze w pączkach, suszy się w
dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień. Jasny napar
jest bardzo delikatny w smaku. Zawiera mało kofeiny, ale bardzo dużo katechin.
Działanie
białej herbaty:
- ma właściwości antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach) o wiele silniejsze niż znana z tego herbata zielona,
- przeciwdziała także w powstawaniu wolnych rodników (działanie antyoksydacyjne – opóźnia proces starzenia),
- obniża poziom cholesterolu,
- ma działanie orzeźwiające wspomaga koncentrację, jest więc idealna podczas upałów i letniej sesji dla studentów
Sposób
zaparzania:
Woda, którą zalewa się susz powinna mieć temperaturę poniżej
80 stopni Celsjusza, a czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut. Z jednej
porcji suszu wyjdzie nam ok. 5 naparów.
Herbata
czerwona
Herbata
półfermentowana, dzięki czemu zawiera więcej enzymów i polifenoli niż jej
pozostałe odmiany. To właśnie tym składnikom zawdzięcza się właściwości odchudzające.
Czerwona herbata jest również bogata mikroelementy
i kofeinę. Wyższa niż w innych herbatach zawartość związków flawonoidowych sprawia,
że polecana jest osobom z ze zmianami miażdżycowymi, bowiem flawonoidy
uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz pomagają obniżyć
ciśnienie.
Działanie
czerwonej herbaty:
- obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
- normalizuje ciśnienie,
- działa moczopędnie,
- oczyszcza organizm i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu,
- reguluję pracę przewodu pokarmowego i pobudza procesy trawienne – Amerykanie okrzyknęli ją „zabójcą tłuszczu”,
- dzięki zawartości teiny, poprawia pamięć i koncentrację.
Sposób
zaparzania:
Herbata czerwona powinna być parzona w podobny sposób, jak
czarna. Można ją parzyć jeszcze dłużej - od 3 do 7 minut. Odmiany o dużych
liściach zaparzamy nawet 10 min. Z jednej porcji suszu wyjdą 3-4 napary.
Będąc
w temacie czerwonej herbaty, należy zwrócić uwagę, że słynna ROOIBOS to nie
herbata, ale napar ziołowy, sporządzany z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu.
Jest ceniony przede wszystkim za swój delikatny smak, bogactwo witaminy C, składników
mineralnych i przeciwutleniaczy. Zawiera dużo fluoru, wzmacnia zęby i chroni
przed chorobami dziąseł. Brak teiny sprawia, że napar Rooibos może być pity
przez wszystkich bez ograniczeń. Zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ
obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Ponadto osłabia skutki alergii, wspomaga
przemianę materii i trawienie.
Uwaga!
Aby dokładnie ustalić temperaturę wody do parzenia herbat, można
stosować specjalny termometr, ale dużo prostszym w warunkach domowych sposobem
jest odczekanie aż woda ostygnie. Po upływie 3-4 minut woda osiąga 90 stopni
Celsjusza, po 10 min ok. 80 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach -75 stopni
Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz