żródło: http://m.natemat.pl/5f93561fd1518b7d2723c94bb93c5f4a,640,0,0,0.jpg
"Ciepłe", "chrupiące", "prosto z pieca" – to trzy najważniejsze
hasła mające zachęcić klientów do kupowania pieczywa w supermarketach. Niestety
w większości przypadków taki "chleb z pieca" to specjalnie mrożona
masa, która najpierw czeka pół roku w magazynie, a dopiero potem trafia do
pieczenia. A z czego jest produkowana?
L-cysteina - magiczna substancja
Czytając etykietę na opakowaniu pieczywa, znajdziemy tam składnik o nazwie L-cysteina (E920). Jest to aminokwas, który dodaje się do mąki chlebowej, aby ciasto było miękkie i ciągliwe. Substancję tę produkuje się ze zbóż, ale nie jest to tania metoda, więc szukano innego źródła. Szybko okazało się, że L-cysteinę można otrzymać np. piór kaczek (nie mylić z puchem używanym do produkcji ocieplanych kurtek) albo z jeszcze tańszego odpadu – ludzkich włosów odbieranych z salonów fryzjerskich (ludzkie włosy są jednym z najbogatszych źródeł tego aminokwasu). Ta ostatnia metoda produkcji jest na tyle efektowna, że w Chinach zaczęto stosować ją na szeroką skalę. Oczywiście fabryki te nie chwalą się tym, jaki proces produkcyjny stosują. Co gorsza, polepszacz z ludzkich włosów trafia również do Europy i bardzo prawdopodobne jest to, możemy go spotkać właśnie w głęboko mrożonym pieczywie z supermarketów.
Czytając etykietę na opakowaniu pieczywa, znajdziemy tam składnik o nazwie L-cysteina (E920). Jest to aminokwas, który dodaje się do mąki chlebowej, aby ciasto było miękkie i ciągliwe. Substancję tę produkuje się ze zbóż, ale nie jest to tania metoda, więc szukano innego źródła. Szybko okazało się, że L-cysteinę można otrzymać np. piór kaczek (nie mylić z puchem używanym do produkcji ocieplanych kurtek) albo z jeszcze tańszego odpadu – ludzkich włosów odbieranych z salonów fryzjerskich (ludzkie włosy są jednym z najbogatszych źródeł tego aminokwasu). Ta ostatnia metoda produkcji jest na tyle efektowna, że w Chinach zaczęto stosować ją na szeroką skalę. Oczywiście fabryki te nie chwalą się tym, jaki proces produkcyjny stosują. Co gorsza, polepszacz z ludzkich włosów trafia również do Europy i bardzo prawdopodobne jest to, możemy go spotkać właśnie w głęboko mrożonym pieczywie z supermarketów.
Jak produkuje się L-cysteinę?
Produkcja już od samego początku wygląda obrzydliwie.
Najpierw wybiera się ludzkie włosy z zakładów fryzjerskich (albo z ich
śmietników), które przeważnie są pełne resztek jedzenia, petów i innych śmieci.
Następnie włosy te są ręcznie przebierane z zanieczyszczeń i przewożone do
fabryk, w których są rozpuszczane w kwasie. W końcowej fazie produkcji powstaje
proszek, który powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, nie kruszy się i
nie oblepia maszyn.
Czy taką L-cysteinę znajdziemy również w polskich
produkcjach?
Generalnie w Europie panuje
zakaz dodawania L-cysteiny z ludzkich włosów i stosuje się taką, która
wytwarzana jest ze świńskiej szczeciny. Problem polega na tym, że w marketach,
gdzie piecze się pieczywo na miejscu, wykorzystuje się przeważnie mrożone
ciasto pochodzące m.in. z Chin. Co więcej, polskie prawo wymaga jedynie
oznaczenia, że wypiek powstał z ciasta mrożonego, ale nie ma konieczności
informowania skąd pochodzi takie gotowe ciasto. W tym miejscu muszę jeszcze
wspomnieć, że składnik E920 jest również
dopuszczony we wszystkich herbatnikach, ciastach i ciasteczkach.
Niestety nie mamy pewności, jak powstało ciasto do tych produktów, dlatego
lepiej ich unikajmy.
Podsumowując, sięganie po produkt chlebopodobny z
supermarketu naprawdę nie jest najlepszym i najzdrowszym pomysłem. Istnieje wiele sposobów aby pozyskać dobrej jakości pieczywo: lokalna piekarnia, eko sklep czy
wreszcie samodzielny wypiek. Bądźmy świadomymi konsumentami i nie dajmy się
omamić ogłupiającym reklamom wielkich koncernów.
źródło: http://i2.wp.com/pepsieliot.files.wordpress.com/2014/02/cys2.jpg?resize=640%2C955
Na podstawie artykułów:
http://www.lindalivinginchina.com/2013/11/17/chinese-hair-made-into-bread/
http://www.sfora.pl/swiat/Polepszacz-z-ludzkich-wlosow-uzywany-do-produkcji-chleba-a64414
Kluczowe pytanie - l-cysteina jest szkodliwa?
OdpowiedzUsuńSama w sobie nie jest szkodliwa, ale bądźmy świadomi, jak współcześnie jest produkowana
UsuńW porządku, dziękuję za informację :)
UsuńSkoro nieszkodliwe i ogólnie naturalnie, nikt na tym nie cierpi, to ja nie zgłaszam zastrzeżeń.
Nie każde marketowe pieczywo je ma, wystarczy czytać skład. Ja kupuję w Tesco jedną bułkę i 2 bułki w PiP, oraz bułkę Fitness od Lidla. Z tego co wyczytałam w składzie nie ma tego dodatku, a bułki zachowują się tak samo, jak pieczywo z piekarni.
OdpowiedzUsuńDlatego tak ważne jest, aby czytać etykiety i być świadomym konsumentem
Usuń