Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 14 kwietnia 2015

Domowa nutella


Chyba wszyscy kochamy nutellę. Według reklamy, ten cudowny krem jest w stanie zastąpić pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy wziąć kromkę pełnoziarnistego chleba, posmarować nutellą, popić sokiem pomarańczowym i... w jednej chwili wstępuje w nas energia na cały poranek! No cóż… na chwilę wstępuje, lecz równie szybko się ulatnia.

Dla czego tak się dzieje? Ponieważ w raz z nutellą dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalne cukry, dzięki którym trzustka uwalnia ogromne pokłady insuliny działającej stabilizująco na  poziom glukozy we krwi. Ułatwia to transport cukru z krwi do komórek i otrzymujemy w ten sposób pożądaną energię. Sporadycznie z takimi sytuacjami nasz organizm jest w stanie sobie poradzić, jednak gdy taka kanapka gości na naszym stole codziennie, to może pojawić się problem, ponieważ im więcej dostarczamy organizmowi cukrów prostych - tym więcej insuliny uwalnia się z naszej trzustki.  Obecna w nadmiarze insulina działa anabolicznie, czyli (w skrócie) prowadzi do nadwagi, otyłości oraz do chorób wywoływanych przez nadmierną masę ciała.
                                                                                                                                 
Ponadto już sam skład powinien nas odstraszyć, bowiem taki krem zawiera: cukier (na pierwszym miejscu!), olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat (sztuczny!) W skrócie - mieszanina cukru i oleju z jedynie 13% dodatkiem orzechów. A mleka jak na lekarstwo i to na dodatek z proszku.  

Zatem spoglądając na skład sięgnijmy po zdrowy zamiennik tego kremu. Dziś proponuję wam 4 aż wersje, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie.


1. Wersja podstawowa

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
  • 1 łyżka miodu naturalnego lub syropu z agawy
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów

Awokado obrać i pokroić na kawałki, dodać kakao, miód, migdały/orzechy i zmiksować na jednolitą masę. 

2. Wersja bardziej słodka

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 banany (im ciemniejsze, tym lepiej)
  • 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów

Awokado i banana obrać i pokroić na kawałki. Dodać miód, kakao, migdały/orzechy i zmiksować na jednolitą masę.

3. Wersja najsłodsza

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duży banan 
  • 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 
  • 8 suszonych daktyli
  • dowolne orzechy

Awokado i banana obrać i pokroić na kawałki. Dodać miód, kakao, daktyle, orzechy i zmiksować na jednolitą masę.

4. Nutella z ciecierzycą

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 4 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki wody 

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i bardzo dokładnie opłukać, dodać kakao i miód. Wszystko dokładnie zmiksować, dolewając trochę ciepłej wody dla uzyskania gładkiego kremu. Do kremu można dodać orzechy lub wiórki kokosowe.

P.S. 
Do każdej wersji pasuje również dodatek w postaci suszonych śliwek!



Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz