Chyba wszyscy kochamy nutellę. Według reklamy, ten cudowny krem
jest w stanie zastąpić pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy wziąć kromkę
pełnoziarnistego chleba, posmarować nutellą, popić sokiem pomarańczowym i... w
jednej chwili wstępuje w nas energia na cały poranek! No cóż… na chwilę wstępuje,
lecz równie szybko się ulatnia.
Dla czego tak się dzieje? Ponieważ w raz z nutellą dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalne cukry, dzięki którym trzustka uwalnia ogromne pokłady insuliny działającej stabilizująco na poziom glukozy we krwi. Ułatwia to transport cukru z krwi do komórek i otrzymujemy w ten sposób pożądaną energię. Sporadycznie z takimi sytuacjami nasz organizm jest w stanie sobie poradzić, jednak gdy taka kanapka gości na naszym stole codziennie, to może pojawić się problem, ponieważ im więcej dostarczamy organizmowi cukrów prostych - tym więcej insuliny uwalnia się z naszej trzustki. Obecna w nadmiarze insulina działa anabolicznie, czyli (w skrócie) prowadzi do nadwagi, otyłości oraz do chorób wywoływanych przez nadmierną masę ciała.
Ponadto już sam skład powinien nas odstraszyć, bowiem taki
krem zawiera: cukier (na pierwszym
miejscu!), olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%),
odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator:
lecytyna sojowa, aromat (sztuczny!)
W skrócie - mieszanina cukru i oleju z jedynie 13%
dodatkiem orzechów. A mleka jak na lekarstwo i to na dodatek z proszku.
Zatem spoglądając na skład sięgnijmy po zdrowy zamiennik tego kremu. Dziś proponuję wam 4 aż wersje, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie.
1. Wersja podstawowa
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
- 1 łyżka miodu naturalnego lub syropu z agawy
- 3 łyżeczki zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
Awokado obrać i
pokroić na kawałki, dodać kakao, miód, migdały/orzechy i zmiksować na jednolitą
masę.
2. Wersja bardziej słodka
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 banany (im ciemniejsze, tym lepiej)
- 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżeczki zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
Awokado i banana obrać i pokroić na kawałki. Dodać miód, kakao, migdały/orzechy i zmiksować na jednolitą masę.
3. Wersja najsłodsza
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży banan
- 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 8 suszonych daktyli
- dowolne orzechy
Awokado i banana obrać i
pokroić na kawałki. Dodać miód, kakao, daktyle, orzechy i zmiksować na jednolitą
masę.
4. Nutella z ciecierzycą
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 2 łyżki wody
Ciecierzycę odsączyć z
zalewy i bardzo dokładnie opłukać, dodać kakao i miód. Wszystko dokładnie
zmiksować, dolewając trochę ciepłej wody dla uzyskania gładkiego kremu. Do kremu
można dodać orzechy lub wiórki kokosowe.
P.S.
Do każdej wersji pasuje również dodatek w postaci suszonych śliwek!
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz