Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 27 lutego 2015

Sałatka z granatem


Właściwie to dwie sałatki. Pierwsza to wersja podstawowa – bardzo szybka i bardzo prosta, bo składa się tylko z granatu i pomarańczy. Druga zawiera nieco więcej składników, ale ich połączenie jest wprost fenomenalne! Ponadto pięknie się prezentuje, jest świeża i kolorowa. Idealna jako przekąska lub dodatek do wędlin i zimnych przystawek.

Wersja podstawowa:
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek granatu
Wykonanie:
Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z pestkami granatu. Takie proste a takie dobre!


Wersja rozszerzona:
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek granatu
  • garść rukoli
  • 15 g orzechów włoskich

 Sos:
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju lnianego, orzechowego, rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni i posiekać. Składniki na sos wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Skropić  przygotowanym sosem.

Przepis na sałatkę z rukolą i granatem znalazłam na blogu Kwestia Smaku.  




Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz