Właściwie to dwie sałatki. Pierwsza to wersja podstawowa –
bardzo szybka i bardzo prosta, bo składa się tylko z granatu i pomarańczy. Druga zawiera
nieco więcej składników, ale ich połączenie jest wprost fenomenalne! Ponadto pięknie
się prezentuje, jest świeża i kolorowa. Idealna jako przekąska lub dodatek do
wędlin i zimnych przystawek.
Wersja podstawowa:
- 1 pomarańcza
- garść pestek granatu
Wykonanie:
Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z
pestkami granatu. Takie proste a takie dobre!
Wersja rozszerzona:
- 1 pomarańcza
- garść pestek granatu
- garść rukoli
- 15 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka oleju lnianego, orzechowego, rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rukolę opłukać na
sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i pokroić na małe
kawałki. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie
lekko zrumienić na patelni i posiekać. Składniki na sos wymieszać w miseczce.
Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Skropić
przygotowanym sosem.
Przepis na sałatkę z rukolą i granatem znalazłam na blogu Kwestia Smaku.
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz