Jeżyny zwane inaczej ożyną lub
ostrężyną (chociaż ja nazywam ją czernicą) to jedne z najstarszych owoców świata o wspaniałych właściwościach
leczniczych i odchudzających. W
tradycyjnej medycynie ludowej na ich bazie wytwarzano sok, który służył do zwalczania
przeziębień i drobnych infekcji . Z kolei napar z liści stosowano przeciw
biegunce, a wywar przy stanach gorączkowych i grypie. Współcześnie znamy
znacznie więcej wykorzystań tych wspaniałych owoców. Zobaczcie sami!
1. Wspomagają pracę układu krążenia. Dzięki zawartości antocyjanów, jeżyny zwiększają elastyczność naczyń
włosowatych i wzmacniają nasze serce. Co więcej, jedna szklanka tych owoców
porywa 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie
niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca.
2. Zapobiegają chorobom nowotworowym. Jeżyny są bogate silne antyoksydanty (antocyjany, kwas elagowy i kwasy
fenolowe), które wspaniale chronią nasz organizm przed niszczącym wpływem
wolnych rodników będących prekursorami komórek nowotworowych.
3. Jeżyny na zdrowe kości. Zawarta w nich witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny - białka
występującego w kościach. Ponadto owoce te bogate są w wapń i magnez, które
biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej - magnez jest niezbędny do
prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń wspomaga wchłanianie
magnezu.
4. Pomagają zapobiec chorobom oczu. Dzięki dużej zawartości witamin C i E, jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko
rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej oka. Ponadto antocyjany występujące w tych owocach, zwalczają wszelkie
stany zapalne siatkówki oraz obniżają wysokie ciśnienie krwi w oku.
5. Regulują poziom cukru we krwi. Jeżyny należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG jeżyn =
25), w związku z tym powinny być spożywane przez diabetyków. Tym bardziej że zawierają sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w
przewodzie pokarmowym, dzięki czemu w krwi utrzymuje się stały poziom cukru.
6. Łagodzą objawy PMS i menopauzy. Zawarte w jeżynach fitoestrogeny mają podobne działanie jak żeńskie
hormony - łagodzą typowe objawy zespołu napięcia
przedmiesiączkowego, a nawet objawy menopauzy, w tym najbardziej dokuczliwe
uderzenia gorąca.
7. Jeżyny odchudzają! Dzięki swojej niskiej kaloryczności (43 kcal w 100 g), są doskonałym
składnikiem diety odchudzającej. Są też wspaniałym źródłem pektyn -
rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją
objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
A na koniec ciekawostka kosmetyczna:
Z
dojrzałych jeżyn można wyciskać sok i używać go do sporządzania okładów na
krosty, wypryski i liszaje.
W artykule wykorzystałam informacje pochodzące ze stron: poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz