Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Wieloziarnisty czy pełnoziarnisty? Jaki chleb wybrać w sklepie?

Ciemne pieczywo kojarzy nam się z czymś zdrowym. Pełne ziarno, wiele składników mineralnych, dłuższa sytość, błonnik, mniej kalorii…. Niestety fakt ten wykorzystują producenci i oszukują nas na każdym kroku. Aby mieć pewność jaki chleb kupujemy, powinniśmy czytać etykiety, ponieważ często okazuje się, że ciemne pieczywo to wyrób ze zwykłej maki pszennej zabarwiony karmelem z dodatkiem syropu glukozowo fruktozowego. Taki chleb robiony jest ze specjalnej masy, którą przechowuje się w chłodni nawet kilka miesięcy. Informacji szukajmy więc na etykietach. Jeśli na pierwszym miejscu występuje mąka pszenna to nawet najpiękniejszy brązowy kolor nie uratuje tego produktu. Bowiem im brzydszy kolor chleba - tym lepiej. Prawdziwy ciemny wypiek z mąki pełnoziarnistej ma kolor szaro-brązowy, natomiast chleb pszenny barwiony karmelem czy innymi barwnikami spożywczymi będzie miał bardziej czekoladowy odcień.



Chleb wieloziarnisty czy pełnoziarnisty?
Chleb pełnoziarnisty powstaje z całych ziaren wraz z bielmem i łuską. Taki wypiek zawiera bardzo dużo błonnika, witaminy z grupy B, cynk i magnez. Wypieka się go z mąki typu 3000 (3% składników mineralnych). Z kolei chleb wieloziarnisty może, ale nie musi powstawać z mąki pełnoziarnistej i lukę tę ochoczo wykorzystują producenci żywności. To po prostu chleb upieczony z wielu rodzajów mąki. Często jest posypany ziarnami, a w bogatszych wersjach znajdziemy je również wewnątrz chleba. W sklepie spotkamy go pod różnymi nazwami np. słonecznikowy, z ziarnami zbóż... Dodaje się również do niego sezam, siemię lniane, płatki owsiane czy mak. Wszystko wygląda zdrowo i zachęcająco, ale w praktyce często okazuje się, że większość bochenka stanowi mąka pszenna.

Sięgajmy więc po chleb pełnoziarnisty ze względu na większą zawartość błonnika i mikroelementów. Porównując te dwa rodzaje pieczywa (zakładając, że w wieloziarnistym są duże domieszki mąki pszennej) zauważymy, że chleb pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż chleb pszenny (czy mieszany). Przy wyborze pieczywa pełnoziarnistego powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów:
  • im cięższy chleb, tym zdrowszy. Przykład? Porównajcie ile waży pieczywo tostowe a ile np. pumpernikiel,
  • im wyższy typ mąki, z którego upieczony jest  chleb, tym więcej błonnika i składników odżywczych,
  • im brzydszy kolor, tym lepiej. Pamiętajmy, że prawdziwy ciemny chleb ma kolor szaro-brązowy,
  • sprawdzajmy etykiety - w składzie pieczywa pełnoziarnistego nie może występować mąka pszenna!

Jestem ciekawa jaki Wy kupujecie chleb? Czy macie jakieś sprawdzone pieczywo?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz