Ciemne pieczywo kojarzy nam
się z czymś zdrowym. Pełne ziarno, wiele składników mineralnych, dłuższa
sytość, błonnik, mniej kalorii…. Niestety fakt ten wykorzystują producenci i oszukują
nas na każdym kroku. Aby mieć pewność jaki chleb kupujemy, powinniśmy czytać
etykiety, ponieważ często okazuje się, że ciemne pieczywo to wyrób ze zwykłej
maki pszennej zabarwiony karmelem z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego. Taki chleb robiony jest ze specjalnej masy,
którą przechowuje się w chłodni nawet kilka miesięcy. Informacji szukajmy więc
na etykietach. Jeśli na pierwszym miejscu występuje mąka pszenna to nawet
najpiękniejszy brązowy kolor nie uratuje tego produktu. Bowiem im brzydszy
kolor chleba - tym lepiej. Prawdziwy ciemny wypiek z mąki pełnoziarnistej ma
kolor szaro-brązowy, natomiast chleb pszenny barwiony karmelem czy innymi
barwnikami spożywczymi będzie miał bardziej czekoladowy odcień.
Chleb pełnoziarnisty powstaje z całych ziaren wraz z bielmem i łuską. Taki wypiek zawiera bardzo dużo błonnika, witaminy
z grupy B, cynk i magnez. Wypieka się go z mąki typu 3000 (3% składników
mineralnych). Z kolei chleb wieloziarnisty może, ale nie musi powstawać z mąki
pełnoziarnistej i lukę tę ochoczo wykorzystują producenci żywności. To po
prostu chleb upieczony z wielu rodzajów mąki. Często jest posypany ziarnami, a
w bogatszych wersjach znajdziemy je również wewnątrz chleba. W sklepie spotkamy
go pod różnymi nazwami np. słonecznikowy, z ziarnami zbóż... Dodaje
się również do niego sezam, siemię lniane, płatki owsiane czy mak. Wszystko
wygląda zdrowo i zachęcająco, ale w praktyce często okazuje się, że większość
bochenka stanowi mąka pszenna.
Sięgajmy więc po chleb pełnoziarnisty ze względu na większą
zawartość błonnika i mikroelementów. Porównując te dwa rodzaje pieczywa (zakładając, że w wieloziarnistym są duże domieszki mąki
pszennej) zauważymy, że chleb pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny
niż chleb pszenny (czy mieszany). Przy wyborze pieczywa pełnoziarnistego powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów:
- im cięższy chleb, tym zdrowszy. Przykład? Porównajcie ile waży pieczywo tostowe a ile np. pumpernikiel,
- im wyższy typ mąki, z którego upieczony jest chleb, tym więcej błonnika i składników odżywczych,
- im brzydszy kolor, tym lepiej. Pamiętajmy, że prawdziwy ciemny chleb ma kolor szaro-brązowy,
- sprawdzajmy etykiety - w składzie pieczywa pełnoziarnistego nie może występować mąka pszenna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz