Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 3 września 2015

Tarta z jeżynami na razowym spodzie

Koniec lata zbliża się nieuchronnie. Czuję to, ponieważ coraz częściej kończę dzień z kubkiem gorącej herbaty z sokiem truskawkowym. Podświadomie sięgam po letnie przetwory, aby jak najdłużej cieszyć się tą najpiękniejszą porą roku. Mimo wszystko lubię końcówkę lata, bo przynosi nam wspaniałe owoce - jeżyny. O ich bogatych właściwościach możecie przeczytać TUTAJ, a dziś zapraszam Was na pyszną i nieskomplikowaną tartę z tymi owocami.


Uwielbiam ten przepis! Ciasto już znacie z razowej szarlotki. Jest niesamowicie smaczne i kruche. Jednak tym razem spód pieczemy dwa razy, ponieważ jeżyny mają naprawdę dużo soku. Dla urozmaicenia, część mąki (do 1/3) można zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi - będzie jeszcze zdrowsze.  Ponadto, to już prawie ostatni dzwonek na jeżyny, więc trzeba się spieszyć :-).

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka zimnej wody

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
Formę do tarty o średnicy 23 - 24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 - 4 mm) i przekładamy do formy zakrywając jej dno i boki (można również wylepić formę ciastem i wyrównać ręką). Nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce. Po 15 min wyciągamy ciasto i kładziemy na niego papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie wyjdą nam wybrzuszenia). W taki sposób podpiekamy ciasto w temperaturze 190ºC przez 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 - 7 minut. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
  • 2 garście jeżyn
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w naczyniu i wykładamy na schłodzony spód. Resztę schłodzonego ciasta (1/3) rozwałkowujemy i kroimy w paski, które następnie układamy w kratkę.
Tak przygotowaną tarte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok. 30 minut (lub dłużej), aż ciasto będzie upieczone. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem (choć nie musimyJ)




Zapraszam również na mój profil na instagramie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz