Koniec lata zbliża się nieuchronnie. Czuję to, ponieważ coraz częściej kończę dzień z kubkiem gorącej herbaty z sokiem truskawkowym. Podświadomie sięgam po letnie przetwory, aby jak najdłużej cieszyć się tą najpiękniejszą porą roku. Mimo wszystko lubię końcówkę lata, bo przynosi nam wspaniałe owoce - jeżyny. O ich bogatych właściwościach możecie przeczytać TUTAJ, a dziś zapraszam Was na pyszną i nieskomplikowaną tartę z tymi owocami.
Uwielbiam ten przepis! Ciasto już znacie z razowej szarlotki. Jest niesamowicie smaczne i kruche. Jednak tym razem spód pieczemy dwa razy, ponieważ jeżyny mają naprawdę dużo soku. Dla urozmaicenia, część mąki (do 1/3) można zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi - będzie jeszcze zdrowsze. Ponadto, to już prawie ostatni dzwonek na jeżyny, więc trzeba się spieszyć :-).
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru nierafinowanego
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę wsypujemy do
miski, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem, a
następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i
schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
Formę do tarty o
średnicy 23 - 24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy
na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 - 4 mm) i przekładamy
do formy zakrywając jej dno i boki (można również wylepić formę ciastem i wyrównać ręką). Nakłuwamy widelcem i ponownie
schładzamy w lodówce. Po 15 min wyciągamy ciasto i kładziemy na niego papier do
pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój
kształt i nie wyjdą nam wybrzuszenia). W taki sposób podpiekamy ciasto w
temperaturze 190ºC przez 15 minut,
następnie usuwamy obciążenie i pieczemy
dodatkowe 5 - 7 minut. Studzimy. W
międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
- 2 garście jeżyn
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
Wszystkie
składniki delikatnie mieszamy w naczyniu i wykładamy na schłodzony spód. Resztę schłodzonego ciasta (1/3) rozwałkowujemy i kroimy w paski, które następnie
układamy w kratkę.
Tak przygotowaną
tarte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok. 30 minut (lub dłużej), aż ciasto będzie upieczone. Gotowe ciasto
możemy posypać cukrem pudrem (choć nie musimyJ)
Zapraszam również na mój profil na instagramie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz