W Polsce ketchup to jeden z
najpopularniejszych dodatków do grilla, kanapek czy dań obiadowych. Spożywamy
ok. 1kg ketchupu rocznie, 80% Polaków ma go w swojej lodówce, a co trzeci zjada ketchup codziennie. Najchętniej sięgamy po ten gęsty i intensywnie czerwony, choć współczesna
gama smaków i rodzajów nie ułatwia nam wyboru.
Trochę historii
Ketchup w naszej kuchni pojawił
się stosunkowo niedawno i zrobił oszałamiającą furorę dzięki popularności fast foodów.
Jego pierwotną recepturę wymyślono w Chinach, gdzie stosowano go jako octowa
marynata do ryb. W XVII wieku przepis przywędrował do Europy, a w XIX dotarł do
Ameryki. Tutaj recepturę zmodyfikował Henry John Heinz – właściciel H. J.
Heinz Company i wprowadził na rynek jako Tomato Ketchup. Do dziś ketchup Heinz to jeden z
najpopularniejszych ketchupów na całym świecie.
Czy ketchup jest zdrowy?
Ketchup wytwarzany z dużej ilości pomidorów oraz minimalnej zawartości
wszelkich ulepszaczy jest produktem prozdrowotnym. Dlaczego? Ponieważ pomidor to
jeden z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych
właściwości, a nawet je zyskuje! Mowa tu o magicznym składniku – likopenie,
którego przyswajalność zwiększa się podczas pasteryzacji. Jego poziom w przetworach jest nawet 2-3
razy wyższy niż po zjedzeniu świeżych pomidorów. W naszej diecie powinniśmy
często sięgać po likopen, ponieważ posiada on niesamowite właściwości. Działa przeciwnowotworowo, opóźnia procesy
starzenia a także chroni nas przed zawałem serca, cukrzycą, wylewem i innymi
problemami kardiologicznymi. W przypadku mężczyzn ketchup przyczynia się również do
zmniejszenia ryzyka zachorowań na nowotwór prostaty. Co więcej, zawarte
w nim witaminy C i E wspomagają
i wzmacniają naszą odporność.
Jaki ketchup wybrać i który
jest najlepszy?
Ketchup może być zrobiony z
pomidorów albo koncentratu pomidorowego. Który będzie lepszy? Ten z koncentratu, ponieważ ma więcej pomidorów, mniej wody (bo została odparowana) i więcej likopenu. W
100g ketchupu jest średnio 17mg likopenu (ale wszystko zależy od ilości użytych
pomidorów lub koncentratu). Pomidory muszą być na pierwszym miejscu składu i
powinno ich być jak najwięcej. Jeśli mamy na przykład 78% pomidorów,
oznacza to, że na 1 kg sosu zużyto 2 kg
pomidorów. Natomiast dwudziestoprocentowa zawartość pomidorów to inaczej 0,5 kg
pomidorów na 1 kg sosu. Uważajmy na ketchupy, które w składzie mają głównie wodę. Są one znacznie tańsze w produkcji, ale nie mają jakichkolwiek składników odżywczych. Znajdziemy w nich za to skrobię modyfikowaną i sporo konserwantów, w tym benzoesan sodu, który wraz z witaminą C zawartą w
pomidorach tworzy rakotwórczy benzen. Pamiętajmy, że ketchup nie powinien mieć żadnych konserwantów, ponieważ w
celu jego utrwalenia wystarczy nam tylko pasteryzacja.
Co jeszcze znajdziemy w
ketchupie? Oprócz pomidorów podstawowymi składnikami są również cukier i ocet. Nie
należą one do najzdrowszych, ale bez tego nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Ketchupu z octem nie powinny jeść małe dzieci. Jeśli chcemy znaleźć
ketchup z małą ilości octu, to szukajmy takiego, który ma ocet na końcu składu.
W sklepach znajdziemy również ketchupy bez octu (ale trzeba
będzie się sporo naszukać, bo są rzadko spotykane). Jeśli chodzi o cukier, to wybierajmy
taki ketchup, w którym cukier jest dalej niż na 2 miejscu składu.
Ze swojej strony poleciłabym dwa ketchupy, które mają w miarę wysoką zawartość pomidorów i nie
zawierają zbędnych dodatków. Są nimi Ketchup dla dzieci PUDLISZKI (składniki
podstawowe: pomidory (184g w 100g ketchupu), cukier, ocet, sól;
składniki dodatkowe: aromaty naturalne) i Ketchup HEINZ (składniki podstawowe:
pomidory (132g w 100g produktu), cukier, ocet, sól, ekstrakty przypraw
i ziół; składniki dodatkowe: brak)
Jednak najlepiej zrobić
ketchup w domu! Więc już dziś zapraszam Was na kolejny post, w którym zdradzę
swoją recepturę na najlepszy domowy ketchup pod słońcem! :)
W artykule wykorzystałam informacje pochodzące z programu "Wiem, co jem".
W artykule wykorzystałam informacje pochodzące z programu "Wiem, co jem".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz