Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 15 września 2015

Frytki z batatów

Bataty czyli słodkie ziemniaki to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Mają delikatny smak i mnóstwo składników odżywczych. Zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Posiadają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Ponadto czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów w tym luteiny, która poprawia kondycję naszego wzroku. 


Bataty można wykorzystać na wiele sposobów. Moim ulubionym są frytki z piekarnika. Z racji tego, że są naturalnie słodkie, pasują do nich wszystkie pikantne przyprawy (np. chili, pieprz Cayenne), a także sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, tymianek i oregano.  

Składniki na 1 osobę:
  • 2-3 bataty
  • 2 łyżeczki oliwy
  • dowolne przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, chili i suszonego tymianku)

Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy w paski i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z przyprawami i spryskujemy nią nasze ziemniaki (możemy użyć do tego silikonowego pędzelka). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim frytki przez ok. 30-40 min (w zależności od tego jak grube mamy kawałki). 





Zapraszam również na mój profil na instagramie!

4 komentarze:

  1. tradycyjnych nie lubie, ale batatowe sa pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjne, smażone w głębokim oleju są bardzo niezdrowe, dlatego
      uwielbiam ich zamienniki w postaci pieczonych batatów!

      Usuń
  2. O matko, teraz mam ochotę na frytki *.* Tak dawno ich nie jadłam... Teraz będę cały czas myślała o frytkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie myśl, tylko leć na targ, kup bataty i do dzieła! :)

      Usuń