Bataty czyli słodkie ziemniaki to wspaniała alternatywa dla
tradycyjnych ziemniaków. Mają delikatny
smak i mnóstwo składników odżywczych. Zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie
ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Posiadają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6),
witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Ponadto czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych
nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze.
Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów w tym luteiny, która poprawia kondycję
naszego wzroku.
Bataty można wykorzystać na wiele sposobów. Moim ulubionym są frytki
z piekarnika. Z
racji tego, że są naturalnie słodkie, pasują do nich wszystkie pikantne
przyprawy (np. chili, pieprz Cayenne), a także sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek,
tymianek i oregano.
Składniki na 1
osobę:
- 2-3 bataty
- 2 łyżeczki oliwy
- dowolne przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, chili i suszonego tymianku)
Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy w
paski i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z
przyprawami i spryskujemy nią nasze ziemniaki (możemy użyć do tego silikonowego
pędzelka). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim frytki przez ok.
30-40 min (w zależności od tego jak grube mamy kawałki).
Zapraszam również na mój profil na instagramie!
tradycyjnych nie lubie, ale batatowe sa pycha!
OdpowiedzUsuńTradycyjne, smażone w głębokim oleju są bardzo niezdrowe, dlatego
Usuńuwielbiam ich zamienniki w postaci pieczonych batatów!
O matko, teraz mam ochotę na frytki *.* Tak dawno ich nie jadłam... Teraz będę cały czas myślała o frytkach :D
OdpowiedzUsuńNie myśl, tylko leć na targ, kup bataty i do dzieła! :)
Usuń