Dziś przepis na lekki obiad z zielonych warzyw lata. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków
ziemniaczanych. Placuszki są bardzo lekkie, dlatego
warto usmażyć je na patelni, która nie wymaga sporej ilości tłuszczu. Zbyt
duża ilość oleju sprawi, że staną się ciężkie i niesmaczne. Aby były jeszcze
zdrowsze, zamiast oleju polecam użyć masło klarowane lub olej kokosowy. Pycha!
- 1 średniej wielkości cukinia (ok. 450 g)
- 1 mały, młody por
- garść zielonego groszku (młodego lub mrożonego)
- 3 małe oscypki (inny ser wędzony)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jogurt
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
Wykonanie:
Oscypek i cukinię ścieramy na
grubych oczkach tarki i odciskamy z soku. Białą część pora kroimy w cienkie
plasterki i przelewamy wrzątkiem. Odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy
wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem (według mnie nie trzeba używać
soli, ponieważ oscypek jest już wystarczająco słony). Rozgrzewamy patelnię i smażymy
placuszki na złoty kolor. W międzyczasie robimy sos czosnkowy, który podajemy
razem z placuszkami.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz