Sezon
na bób rozpoczęty! Nie wyobrażam sobie wieczornego leniuchowania bez miski tego
wspaniałego przysmaku. Wykorzystajmy ten
moment i jedzmy go jak najczęściej! Bób jest bardzo odżywczy. Stanowi doskonałe
źródło białka roślinnego i składników mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor,
magnez, wapń, a także witamin A, C i B. Jest również zasadotwórczy, więc doskonale
odkwasza organizm i sprzyja obniżaniu stężenia cholesterolu. A jeśli obawiamy
się nadmiernych gazów, to zjadajmy go z czosnkiem, który złagodzi te
nieprzyjemne dolegliwości J.
Tym razem bób nieco inaczej – w sałatce ze słodkimi truskawkami i kwaśnym, cytrynowo-miętowym dressingiem. A wszystko to na bazie brązowego ryżu z awokado. Sałatka jest bardzo pożywna i niskokaloryczna. Wspaniale nadaje się na szybki obiad czy lekkostrawną kolację. To miła alternatywa dla tradycyjnej miski bobu J Koniecznie spróbujcie!
Składniki dla 2
osób:
- 100 g naturalnego brązowego ryżu
- 400 g bobu
- garść truskawek
- pól awokado
- 1 liść laurowy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cytryna
- 1 papryczka chili
- kilka listków mięty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotujemy w posolonej
wodzie z listkiem laurowym.
Bób gotujemy al dente i obieramy ze skórki. W międzyczasie przygotowujemy sos: w słoiczku
mieszamy oliwę, sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, posiekane listki mięty,
papryczkę chili, sól i pieprz. Odstawiamy na kilka minut, aby składniki się
połączyły. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, bób,
awokado i truskawki. Wszystko polewamy sosem i gotowe!
Uczestniczę w akcji:

Zapraszam również na mój profil na instagramie!
prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńMmm, przepadam za bobem :) Zjadłabym z przyjemnością w takiej nieoczywistej wersji :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj! :)
Usuń