Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 3 lipca 2015

Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Sezon na bób rozpoczęty! Nie wyobrażam sobie wieczornego leniuchowania bez miski tego wspaniałego przysmaku.  Wykorzystajmy ten moment i jedzmy go jak najczęściej! Bób jest bardzo odżywczy. Stanowi doskonałe źródło białka roślinnego i składników mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, a także witamin A, C i B. Jest również zasadotwórczy, więc doskonale odkwasza organizm i sprzyja obniżaniu stężenia cholesterolu. A jeśli obawiamy się nadmiernych gazów, to zjadajmy go z czosnkiem, który złagodzi te nieprzyjemne dolegliwości J.




Tym razem bób nieco inaczej – w sałatce ze słodkimi truskawkami i kwaśnym, cytrynowo-miętowym dressingiem. A wszystko to na bazie brązowego ryżu z awokado. Sałatka jest bardzo pożywna i niskokaloryczna. Wspaniale nadaje się na szybki obiad czy lekkostrawną kolację. To miła alternatywa dla tradycyjnej miski bobu J Koniecznie spróbujcie!

Składniki dla 2 osób:
  • 100 g naturalnego brązowego ryżu 
  • 400 g bobu
  • garść truskawek
  • pól awokado
  • 1 liść laurowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cytryna
  • 1 papryczka chili
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotujemy w posolonej wodzie z listkiem laurowym. Bób gotujemy al dente i obieramy ze skórki.  W międzyczasie przygotowujemy sos: w słoiczku mieszamy oliwę, sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, posiekane listki mięty, papryczkę chili, sól i pieprz. Odstawiamy na kilka minut, aby składniki się połączyły. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.  W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, bób, awokado i truskawki. Wszystko polewamy sosem i gotowe!



Uczestniczę w akcji:

Bóbmania

Zapraszam również na mój profil na instagramie!

4 komentarze: